Ali parket lepiti ali položiti plavajoče

Kaj je boljše? Kako položiti talno oblogo, če imamo talno gretje?

Tu želimo razčistiti številna vprašanja, ki se pojavijo glede polaganja talne obloge plavajoče in lepljene talne obloge.

 

Plavajoče polaganje parketa

Pri plavajočem polaganju parketa (po domače polaganju na klik) so elementi parketa med seboj povezani in ohlapno ležijo na talni površini, niso pritrjene na površino oz. ni fiksne povezave s površino.

 

Lepljenje parketa

Kot že ime pove, so elementi parketa trdno pritrjeni na podlago s primernim lepilom.


Pogosto potrošniki nočejo lepiti parketa na talno površino zaradi kasnejšega oteženega odstranjevanja talne obloge. Ta trditev je resnična, vendar je razmišljanje o tem že pri nakupu izdelka nesmiselna. S takim razmišljanjem ne bi mogli položiti niti ploščic ali naravnega kamna, posledično ne zgraditi hiše ali stanovanja.

 

Prednosti plavajoče namestitve parketa:

  • Površina tal ni tako pomembna za plavajočo namestitev parketa, kot za lepljen parket. To pomeni, da je plavajoča namestitev možna tudi na razpokanih estrihih ali polaganje na drugo, že obstoječo talno oblogo (npr.keramiko, druga lesena tla), ki jo ne želite odstraniti. Predpogoj za to je, da je površina ravna in stabilna.
  • Druga prednost pri plavajoči namestitvi so nižji stroški. Številni končni kupci si upajo položiti parket sami, ker prihranijo denar. Poleg tega je udarna zvočna izolacija cenejša od profesionalnega lepila za parket. Pod ali posamezne deske lahko končni kupec zamenja.


Slabosti plavajoče namestitev:

Х Če so večje površine položene plavajoče, lahko pri hoji tla »donijo«

Х Pri talnem ogrevanju traja nekoliko dlje, da se tla segrejejo. Ne priporočamo polaganje parketa plavajoče pri talnem ogrevanju.

Х Brušenje tal je skoraj nemogoče, saj lahko tla ob brušenju tudi nekoliko »vzklijejo«

Х Zamenjava posameznih plošč v primeru škode s strani dobavitelja ni mogoče ali oteženo

Х Dihanje parketa-krčenje in raztezanje parketa, predvsem v zimskih mesecih

 

Prednosti lepljenega parketa:

  • Med hojo ni hrupa
  • Dobra toplotna prevodnost s talnim ogrevanjem
  • Krčenje in raztezanje parketa je manjše
  • Možna je zamenjava posameznih desk s strani strokovnjaka (izrez)
  • Ni težav pri brušenju parketa

 

Slabosti lepljenega parketa:

Х Višji stroški v primerjavi s polaganjem parketa plavajoče

Х Za lepljenje je potrebno pripraviti staro podlago ali estrihe-odstraniti stara tla, ostanke lepila in popraviti krhke in razpokane estrihe

Х Namestitev lepljenega parketa traja dalj časa

Х Delo težje opravite sami, potrebno je poklicati strokovnjaka

 

Lepljen parket ima višjo kakovost namestitev. Vendar je odločitev v vsakem primeru vaša. Pomembno je kakšna je podlaga tal in koliko denarja želite nameniti za prenovo.

 

Sandra Tibaut, 

Parketarstvo in trgovina Tibaut 

Izpolnite spodnji obrazec in skupaj bomo našli najboljšo rešitev za vasOsebni podatki poslani v tem spletnem obrazcu ne bodo shranjeni v nobeno podatkovno zbirko, ampak bodo poslani zgolj na elektronski naslov podjetja Tibaut d.o.o. in bodo uporabljeni izrecno in samo za namen obdelave predmeta zaradi katerega nas kontaktirate, potem pa bodo izbrisani. Osebni podatki ne bodo uporabljeni v nikakršne promocijske namene, ne bodo uporabljeni za nadaljnjo obdelavo in ne bodo posredovani tretji osebi.
Zastopamo znamke: