PLUTA kot talna obloga

Pluta je naravna talna obloga. Pluta, ki se uporablja za talno oblogo, prihaja v večjem delu iz Španije in Portugalske (Algarve). Portugalska pluta je ponavadi najbolj kakovostna zaradi stabilnih vremenskih razmer in rodovitne zemlje, v kombinaciji s toplimi temperaturami. Pridobiva se iz lubja plutovinskega hrasta.

Tla iz plutovine je mogoče nanesti na skoraj katero koli talno podlago, je pa pomembno, da so tla  pred nanosom plute ravna. To je zelo pomembno!

Plošče iz plute se zalepijo na tla s primernim lepilom. Pluta se nato 3x lakira z ustreznim lakom. Talna obloga iz plute je tudi predhodno pobarvana v tovarni in možni so različni motivi in velikosti plošč.

Ni res, da je plutovina primerna samo za spalnico. Primerna je za vsak prostor v hiši. Tako v kuhinji, kot dnevni sobi, hodniku in pisarni.

Čiščenje je preprosto, saj je talna obloga 3x lakirana.

Tla iz plute lahko dobite v različnih barvah. Od kremno bele, do tople rjave barve ali naraven kmečki vzorec. Najbolj priljubljen je naraven videz plute.

Na dotik je talna obloga iz plute mehka. Absorbira tlak, zaradi česar je odporna na velike obremenitve. Je zelo trpežna in vizuelno privlačna.

Pluta je odličen zvočni in toplotni izolator.

Pluta v vlažnih prostorih?

Druga velika prednost plutovine je, da jo lahko namesti v kateri koli prostor. Tudi na vlažnih prostorih, kot sta kuhinja in kopalnica. Po odpornosti proti obrabi, pluta ni slabša od parketa. To je posledica posebnega postopka, pri katerem se granulati zmlete plutovine segrejejo in stisnejo pod visokim pritiskom. V tem procesu se sprošča pluta iz plute, ki zrna spet trdno poveže. Torej ne gre za umetne dodatke.

Polaganje plute

Tla iz plute ni mogoče preprosto položiti. Zato je pomembno angažirati strokovnjaka. Preden se namesti pluta, je potrebno tla zravnati (z izravnalno maso), predvsem pri lepljenju plute, ker se v nasprotnem primeru nepravilnosti tal »preslikajo« skozi pluto. Lahko se pa pluta polaga tudi plavajoče.

 

Na spodnji sliki prikazana plutovina v prostoru

Naraven videz plute v jedilnici

 

Sandra Tibaut, 

Parketarstvo in trgovina Tibaut 

Izpolnite spodnji obrazec in skupaj bomo našli najboljšo rešitev za vasOsebni podatki poslani v tem spletnem obrazcu ne bodo shranjeni v nobeno podatkovno zbirko, ampak bodo poslani zgolj na elektronski naslov podjetja Tibaut d.o.o. in bodo uporabljeni izrecno in samo za namen obdelave predmeta zaradi katerega nas kontaktirate, potem pa bodo izbrisani. Osebni podatki ne bodo uporabljeni v nikakršne promocijske namene, ne bodo uporabljeni za nadaljnjo obdelavo in ne bodo posredovani tretji osebi.
Zastopamo znamke: