Vinilna talna obloga in ftalati

Vinilna tla so vedno bolj priljubljena, zato se tudi postavlja vprašanje ali so vinilna tla res škodljiva.

Večina proizvodov vsebuje mahčala (ftalate), ki škodujejo zdravju.

V nadaljevanju vam bomo razložili kaj ftalati sploh so…

 

Ftalati so estri ftalne kisline in alifatskih alkoholov. So hlapne tekočine, ki jih dodajajo polimerom v plastičnih masah, da povečajo njihovo gibljivost. Imenujemo jih tudi mehčala oziroma plastifikatorji.

Polivinilklorid (PVC) bi bil brez dodatka mehčal zelo trd in krhek, praktično neuporaben za tehnično uporabo. Z dodatkom mehčal je upogljiv in prožen.

Nekateri ftalati se uporabljajo celo kot topila v parfumih, pesticidih, pri izdelavi lakov za nohte, lepil in barv.

 

Ftalati so hormonski motilci in nekateri tudi kancerogeni. Izhlapevajo kar celo življenjsko dobo PVC izdelka, čeprav nekateri trdijo drugače. So škodljivi za zdravje.

Zato previdno pri izbiri vinilne talne obloge. Vinil se pogosto uporablja v vrtcih, domovih za ostarele ali igralnicah. Zato je pomembno, da so vinilna tla brez ftalatov.

 

V osemdesetih letih so bile talne obloge iz PVC, ki vsebujejo škodljive ftalate. Mehčalce, ki lahko škodujejo človeškemu telesu in okolju. Kdo se ne spomni nenavadnih vonjav na šolskih hodnikih?

Posebej stare PVC obloge iz sedemdesetih in osemdesetih let še vedno lahko vsebujejo mehčalce, ki škodujejo zdravju. Zaradi tega morate biti tudi pri odstranitvi stare talne obloge previdni, saj se lahko sprostijo nevarni toksini, ki lahko privedejo do nevarnih posledic npr. vsebuje neplodnost, rakotvorne in genotoksične snovi.

 

Po množičnem padcu prodaje talnih oblog iz PVC in naraščajočo okoljsko in zdravstveno ozaveščenostjo so začeli proizvajalci talnih oblog proizvajati zdravju prijaznejši vinil.

Tako so klasične PVC talne obloge  in vinil doživele obsežne spremembe v sestavini in proizvodnji.

 

Sodobne vinilne talne obloge

Sodobne vinilne talne obloge vrhunskih proizvajalcev niso zdravju škodljive. Izdelana so iz visokokakovostnih zdravju neškodljivih sestavin.

Nadomestek ftalata, ki se uporablja danes v boljših proizvodnjah se imenuje Mesamoll. Mesamoll je mehčalec za vinil brez ftalatov iz naravne gume, ki se uporablja pri vodnih posteljah.

Čeprav boste za vinil brez ftalatov mogoče odšteli nekoliko več denarja, vedite da ste naredili nekaj koristnega  za svoje zdravje.

Na marsikatero snov v okolici nimamo vpliva, imamo pa vpliv pri odločitvi nakupa zdravju prijazne talne obloge.

Poskrbite za svoje zdravje in dobro počutje!

 

Sandra Tibaut, 

Parketarstvo in trgovina Tibaut 

Sandra Tibaut

Izpolnite spodnji obrazec in skupaj bomo našli najboljšo rešitev za vasOsebni podatki poslani v tem spletnem obrazcu ne bodo shranjeni v nobeno podatkovno zbirko, ampak bodo poslani zgolj na elektronski naslov podjetja Tibaut d.o.o. in bodo uporabljeni izrecno in samo za namen obdelave predmeta zaradi katerega nas kontaktirate, potem pa bodo izbrisani. Osebni podatki ne bodo uporabljeni v nikakršne promocijske namene, ne bodo uporabljeni za nadaljnjo obdelavo in ne bodo posredovani tretji osebi.
Zastopamo znamke: