Protokol talnega gretja pri parketu in vinilu

Estrih mora biti položen po proizvajalčevih navodilih in standardih. Površina mora biti ravna, gladka, trdna in čista, estrih pa kompakten, suh in brez razpok. Cevi z ogrevalno vodo morajo biti položene vsaj 35 mm pod površino estriha, da je razporeditev toplote enakomerna. V primeru, da cevi ne položimo dovolj globoko, lahko pri položeni leseni talni oblogi pospešimo nastajanje rež.


Največja dovoljena vlažnost za polaganje parketa (talne obloge) je pri cementnem 1,8% in pri anhidritnem estrihu 0,3%.


Po predpisanem 21 dnevnem času mirovanja cementnega estriha (vsaj 7 dni pri anhidritnem estrihu), zaženemo ogrevalni sistem (talno gretje), ki ga opravimo po prikazanem postopku brez časovnih prekinitev.


1. Estrih ogrevamo s postopnim, dnevnim zviševanjem temperature približno 5°C na dan (oz. po navodilih proizvajalca ogrevanja),

dokler ogrevalna tekočina – voda - ne doseže temperature 55°C.

2. Estrih ogrevamo pri najvišji temperaturi 12 dni (ogrevalna voda ima temperaturo približno 55°C)

3. Postopno, po 5°C na dan, zmanjšujemo temperaturo ogrevanja.

4. Talno ogrevanje naj bo izklopljeno približno 5 dni.

5. Parket lahko polagamo nekaj dni po izklopu talnega gretja, ko je površinska temperatura med 15 in 18°C


1.dan……………..25°C
2.dan……………..30°C
3.dan……………..35°C
4.dan……………..40°C
5.dan……………..45°C
6.dan……………..50°C
7.dan……………..55°C
8.-20.dan..……….55°C
21.dan……………50°C
22.dan……………45°C
23.dan……………40°C
24.dan……………35°C
25.dan……………30°C
26.dan……………25°C
27. dan …………… meritev vsebnosti vlage v estrihu po CM metodi.

 


Po izvedenem protokolu izmerimo vsebnost vlage v estrihu in če ustreza zahtevam za polaganje lesenih talnih oblog, lahko pričnemo s polaganjem.


V nasprotnem primeru nadaljujemo s sušenjem pri 35 °C, dokler ni dosežena predpisana maksimalna vlaga v estrihu. Med sušenjem je potrebno zagotoviti zadostno zračenje (NE prepih).


Pred polaganjem talne obloge temperaturo postopoma zmanjšujemo, 5 dni pred pričetkom del pa sistem ugasnemo oz. vzdržujemo temperaturo 18 °C v prostoru. 3 dni po tem, ko položimo talno oblogo, talno gretje ponovno zaženemo s postopnim dviganjem do delovne temperature.


Temperatura površine ogrevanega estriha, kjer je lesena talna obloga položena, ne sme presegati 25 °C. Relativna zračna vlaga naj bo med 50 in 60%.Sandra Tibaut, 
Parketarstvo in trgovina Tibaut 
Izpolnite spodnji obrazec in skupaj bomo našli najboljšo rešitev za vasOsebni podatki poslani v tem spletnem obrazcu ne bodo shranjeni v nobeno podatkovno zbirko, ampak bodo poslani zgolj na elektronski naslov podjetja Tibaut d.o.o. in bodo uporabljeni izrecno in samo za namen obdelave predmeta zaradi katerega nas kontaktirate, potem pa bodo izbrisani. Osebni podatki ne bodo uporabljeni v nikakršne promocijske namene, ne bodo uporabljeni za nadaljnjo obdelavo in ne bodo posredovani tretji osebi.
Zastopamo znamke: