Nasveti

Nega lesene terase

Lesena terasa je lahko čudovit podaljšek dnevno bivalnega prostora in osrednji prostor za druženje zunaj. Redna nega in vzdrževanje lesene terase podaljša njeno življenjsko dobo in nudi varno uporabo. Priporočamo, da les čistite in premažete dvakrat letno – spomladi in jeseni. V kolikor se vam to zdi prezahtevno, čiščenje lesene terase lahko prepustite strokovnjakom.

Vpliv zunanjih dejavnikov na lesene terase

 

Les, ki je izpostavljen vremenskim razmeram se razbarva, posivi, podnice se lahko zvijejo, pokajo ali poškodujejo. Vse je odvisno tudi od tega, kako kakovosten in trden les za terase ste izbrali, kot tudi od okolja, v katerem se vaša lesena terasa nahaja.

Glavni vzroki za razbarvanje in poškodovanje lesa:

  • mraz in vročina,
  • sneg in obilne padavine,
  • klor (kadar se terasa nahaja ob bazenu),
  • smog in nečistoče iz zraka,
  • pogostost uporabe.

Vzdrževanje lesene terase

 

V kolikor se boste čiščenja in barvanja lesenih podnic lotili sami, z vami delimo nekaj nasvetov.

Les spomladi najprej nežno pobrusite z brusim papirjem (granulacija 60-80). Prah posesajte, lesene deske pa še operite z vodo ter čistilom za nego zunanjih teras. Pri tem si lahko pomagate z nežnim vodnim curkom ali krtačo z mehkimi ščetinami (ščetkajte v smeri lesenih vlaken). Čistilo sperite z veliko vode in pustite, da se popolnoma posuši. Če je terasa zelo umazana, priporočamo uporabo naravnih čistil WOCA. Na krajih kjer je les zelen, obraščen z mahom ali algami predlagamo uporabo naravnega čistila za les WOCA Exterior Wood Cleaner.

 

Vzdrževalni premaz ali olje nanašajte le za očiščen in popolnoma suh les, tako spomladi, kot jeseni. Le to lahko naredite z valjčkom ali razpršilom. Pustite, da se les posuši. Pri tem lahko uporabite WOCA Exterior Wood Oil – olje na vodni in rastlinski osnovi ali premaz WOCA Exterior Wood Shield, ki ponuja zaščito in impregnacijo, lesa pa ne obarva. Z uporabo slednjega boste ohranili lepo sivo patino, ki jo je les dobil s časom na prostem.

Največje napake pri čiščenju lesene terase

 

  • Uporaba premočnega vodnega curka odplakne mehka lesena vlaka in poškoduje les.
  • Nepreverjena čistila in premazi lahko povzročijo, da podnice postanejo hrapave ali plesnive.
  • Trde ščetke poškodujejo lesene podnice.

Strojno čiščenje lesene terase

 

Čiščenja lesene terase se lahko lotite tudi s posebnimi stroji. Marsikdo se sam loti čiščenja terase z visokotlačnim čistilcem (štralfiksom), a kot že rečeno, tak način čiščenja les zaradi premočnega pritiska lahko zelo poškoduje. Po strojnem čiščenju z vodo les premažemo s posebnim negovalnim oljem, ki mu vrne svežino.

Strojno čiščenje je primerno za terase, ki niso bile čiščene že dlje časa, kar zahteva več truda in znanja. Za pravilno uporabo stroja in kakovostno storitev, priporočamo, da delo opravi usposobljena oseba.

terasaprej
terasapotem

Terasa obložena z lesom Ipe Lapacho pred in po čiščenju. Čiščenje po desetih letih uporabe.

Potrebujete pomoč pri negi terase ali nasvet pri izbiri pravega čistila? Pokličite nas. Z veseljem vam bomo pomagali.

Potrebujete dodatne informacije ali nasvet?

Veseli bomo tudi vašega klica.

Sandra Tibaut,

Parketarstvo in trgovina Tibaut

sandraface_krog3

Preberi še

Za optično večji prostor vinilno talno oblogo položimo v ribjo kost

Vinilna talna obloga je privlačna, funkcionalna in kakovostna alternativa tlom iz pravega lesa. Številni vzorci in barve bodo popestrili vaše prostore, najbolj pa bo izstopal vzorec ribje kosti, ki bo ...

Preberite več

Kakšne notranje stopnice so najprimernejše za vaš dom?

Gradite novo hišo ali načrtujete prenovo doma in iščete primerne notranje stopnice? Notranje stopnice se razlikujejo glede na razpoložljivost prostora, razmerje naklona in število pohodnih ploskev, zato ...

Preberite več

Naravna čistila in izdelki za nego lesenih teras WOCA

Spomladi vaša terasa potrebuje nego in čiščenje. Dela se lahko lotite sami ali za to opravilo najamete strokovnjaka. Ne glede na to, kdo bo čistil vašo teraso, pa je pomembno, katera čistila in premaze ...

Preberite več