Nasveti

Kakšne notranje stopnice so najprimernejše za vaš dom?

Gradite novo hišo ali načrtujete prenovo doma in iščete primerne notranje stopnice? Notranje stopnice se razlikujejo glede na razpoložljivost prostora, razmerje naklona in število pohodnih ploskev, zato ni vsako stopnišče primerno za vsak dom in vsako življenjsko situacijo.

Pri izbiri primernih notranjih stopnic ni pomembno le to, da se ujemajo z izbranim slogom notranje opreme, temveč morate pri tem upoštevati še velikost prostora, njihov namen, proračun in starost ter mobilnost ljudi, ki bodo stopnišče uporabljali.

V članku vam bomo predstavili vrste notranjih stopnic, njihove funkcionalnosti in prednosti.

  1. Ravne stopnice in ravne stopnice z vmesnim podestom
  2. Stopnice v obliki črke L
  3. Stopnice v obliki črke U
  4. Vijačne stopnice
  5. Spiralne stopnice
  6. Ukrivljene stopnice
  7. Konzolne stopnice
  8. Lestve

1. Ravne notranje stopnice in ravne stopnice z vmesnim podestom

Ravne stopnice z vmesnim podestom

Ravne notranje stopnice 1

Ravne notranje stopnice

Ravne notranje stopnice 2

Najpogostejše notranje stopnice so ravne stopnice. Tako imenujemo stopnice, ki ne spreminjajo pohodne smeri. Odlikuje jih jasna gradnja in se umeščajo predvsem v bivalne objekte in poslovne prostore, ki imajo razmeroma veliko prostora. Ravno stopnišče lahko načrtujemo kot klasično in razmeroma poceni nizko stopnišče ali kot prosto plavajoče vijačno stopnišče. Pri načrtovanju in namestitvi takih stopnic je potrebno upoštevati čim večjo uporabno pohodno širino stopnice, ki naj bo vsaj 80 cm.

Enostopenjsko ravno stopnišče je najpreprostejša oblika in med seboj povezuje dve etaži brez vmesnega pristanka oziroma podesta. Kadar so stopnice povezane s podestom, govorimo o Slednje omogoča dostop na polovici nivoja ali vodi do drugega nadstropja.

Ravne stopnice zasedejo dokaj veliko linearnega prostora, kar je potrebno načrtovati že v zasnovi. Povezane morajo biti zgoraj in spodaj, vmesna podporna konstrukcija ni potrebna. Tudi vmesni podest ni potreben, če je pohodnih ploskev manj kot 16. Zaradi svoje preprostosti so primerne za minimalistično zasnovane domove.

Ravne stopnice z vmesnim podestom

Taka stopnišča pogosto vgrajujemo v hiše, duplex stanovanja z razporejenimi bivalnimi nivoji in poslovne stavbe. Še posebej so priljubljene v odprtih prostorih, saj estetsko dopolnijo prostor, podest pa daje občutek svobode in prostornosti.

Stopnice, pri katerih se smer hoje spremeni, zahtevajo natančno zasnovo in načrtovanje vmesnega podesta z jasno z vidnim kontrastom, da se izognemo morebitnim »štrlečim« stopnicam.

2. Notranje stopnice v obliki črke L

Notranje stopnice v obliki črke L 1
Notranje stopnice v obliki črke L 2

Notranje stopnice v obliki črke L so primer ravnega stopnišča z ovinkom, ki ga zasnujemo z dodajanjem podesta na prehodni točki in najpogosteje dosega 90 stopinj. Sestavljene so iz dveh stopniščnih odsekov, ki sta med seboj pritrjena pravokotno.

Nekateri so mnenja, da so take stopnice varnejše od ravnih, saj podest zmanjšuje nevarnost padca in lahko zagotovi vmesni postanek med hojo po stopnicah.

3. Stopnice v obliki črke U

Stopnice v obliki črke U 1
Stopnice v obliki črke U 2

Stopnice v obliki črke U sestavljata dve vzporedni vrsti ravnih stopnic. Na polovici stopnišča je podest ali »počivališče«, ki pri hoji ustvari 180-stopinjski zavoj.

4. Vijačne stopnice

Vijačne stopnice 1
Vijačne stopnice 2

Vijačne stopnice so različica stopnic v obliki črke L, vendar imajo namesto ravnega podesta na vogalnem prehodu stopničaste ali trikotne stopnice.

Njihova glavna prednost je, da zavzamejo manj prostora kot nekatere druge vrste stopnic. Pri vijačnih stopnicah je na vogalnem prehodu pri hoji potrebna večja previdnost.

5. Spiralne stopnice

Spiralne stopnice 1
Spiralne stopnice 2

Elegantno ukrivljenje stopnice uporabimo zlasti v ozkih prostorih, saj zavzamejo malo prostora. S svojim vijačenjem in različnimi slogi ograj tudi estetsko zaznamujejo prostor. Pri spiralnih stopnicah pohodne ploskve potekajo okoli osrednjega droga. Pomembno je, da jih pravilno načrtujemo, predvidimo zadostno širino in tako omogočimo udobno hojo.

Izbirate lahko med spiralnimi lesenimi ali kovinskimi stopnicami. Kaj boste izbrali, je odvisno od vašega življenjskega okolja. Kovinske stopnice cenejše, vendar težje. V notranjih prostorih priporočamo kombinacijo kovinske konstrukcije z lesenimi pohodnimi ploskvami.

Osrednji drog običajno zagotavlja strukturno podporo stopnicam, zato dodatnih podpornih struktur ne potrebujete. To omogoča enostavnejšo namestitev.

Slabost spiralnih stopnic je v njihovi manjši prostornosti, zato po njih ne moremo nositi velikih predmetov, istočasno po njih hodi lahko samo ena oseba. Spiralne stopnice niso primerne za manjše otroke in starejše ljudi.

6. Ukrivljene stopnice

Ukrivljene stopnice 1
Ukrivljene stopnice 2

Ukrivljene stopnice, podobo kot spiralne, sledijo spiralnemu loku, vendar imajo veliko večji zavoj in ne naredijo polnega kroga. Izžarevajo eleganco in prestiž, zato se skoraj vedno nahajajo pri vhodu, kjer naredijo najboljši prvi vtis.

Stopnišče je lažje pohodno, če je zavoj večji. Gradnja takih stopnic je zahtevnejša in cenovno dražja.

7. Konzolne stopnice

Konzolne stopnice 1
Konzolne stopnice 2

Zaradi svoje edinstvene prosojnosti so sodobna konzolna stopnišča pravi dizajnerski vrhunec bivalnega prostora. Izgledajo, kot bi lebdele v zraku in plule vzdolž stene z virtuozno lahkoto. Prostor naredijo bolj odprt in zračen.

Njihova nosilna konstrukcija je kovinska, nanjo je pritrjena lesena pohodna ploskev, zasnovana mora biti zelo natančno, da premore določene zahtevane obremenitve.

8. Lestve

Lestve 1
Lestve 2

Lestve kot stopnice lahko služijo za dostop do zgornjega nadstropja v manjših stanovanjih, do višjih polic ali kot okrasna dekoracija in so cenovno dostopne. Lestve lahko zložimo navzgor ali jih premaknemo s poti s koleščki. Pri hoji po lestvi je potrebna previdnost in se načeloma uporablja le občasno.

Obloge stopnic

Spoznali ste različne vrste stopnic, ki so primerne za vaš dom. Kako pa je z oblogami? Obloge lahko izberete po vaših željah in so lahko iz različnih materialov. Mi priporočamo les, saj ustvarja topel ambient, je eleganten in se poda k vsakemu slogu notranje opreme.

V našem podjetju smo strokovnjaki za izdelavo stopnic in oblog za stopnice. Vedno prisluhnemo vašim željam in potrebam ter zagotavljamo prvovrstno kakovost izdelave in materialov.

Pokličite nas, z veseljem vam bomo pomagali.

040 463 340

Sandra Tibaut,

Parketarstvo in trgovina Tibaut

sandraface_krog3

Preberi še

Vzdrževanje oljenih lesenih talnih oblog

KAKO VZDRŽEVATI OLJENE LESENE TALNE OBLOGE? Dobri skrbniki doma vedo, da oljena lesena tla potrebujejo redno nego. Življenjsko dobo oljene lesene površine boste podaljšali z vzdrževalnim oljem ali oljem ...

Preberite več

Kateri les izbrati za zunanjo teraso

Les je daleč najbolj priljubljen material za zunanjo talno oblogo. Podlaga iz lesa ustvarja prijeten občutek, toplino, dolgoletno udobje in ustreza prav vsakemu slogu in ambientu. Lesena terasa vam bo ...

Preberite več

Merbau – tropski masivni les za zunanje terase

Les merbau je temen, rdeče rjav plemenit tropski masivni les, ki je močnejši od tikovine in trši od hrasta. Raste v jugovzhodni Aziji in spada med najbolj cenjene vrste trdega lesa. Prav zaradi njegove ...

Preberite več