Nasveti

V čem se razlikuje masivni parket od gotovega parketa?

Parket je zaradi svoje trpežnost in dolge življenjske dobe zelo priljubljena talna obloga. Izbirate lahko med različnimi vrstami parketa in načini polaganja. V članku vam bomo predstavili razliko med masivnim in gotovim parketom.

Pri videzu med masivnim in gotovim parketom ni nobene razlike, saj sta oba lahko iz istih vrst lesa. Se pa precej razlikujeta v sestavi.

Gotovi parket

Gotovi parket ima dragocen obrabni sloj in dva ali tri dodatna sloja. Obrabni sloj je narejen iz plemenitega lesa in podložne HDF plošče, vezane plošče in druge vrste lesa. Gotovi parket ima relativno majhen obrabni sloj v primerjavi z masivnim parketom. Debelina obrabnega sloja se giblje med 2,5 mm do 6 mm, zato površine gotovega parketa mogoče brusiti tako pogosto kot masivnega parketa. ­­­­­

Kadar je gotovi parket  izdelan na klik sistem, je običajno narejen iz treh slojev, kar parketu daje večjo trdnost in stabilnost. Gotovi parket v tovarni zapakirajo, vi ga le položite.

gotoviparket

Prednosti gotovega parketa

 • Je cenejši od masivnega parketa.
 • Odpornejši je na temperaturo in vlago.
 • Je stabilen izdelek in ga lahko položite preko sistema talnega gretja.
 • Lahko ga vgradite plavajoče brez lepljenja ali na polno lepljeno površino.
 • Gotovi parket s klik sistemom je mogoče zelo hitro in enostavno vgraditi.
 • Izbirate lahko med različnimi vrstami lesa, barvami, površinami, velikostmi in obdelavami.

Masivni parket

Masivni parket je narejen iz enega kosa lesa. Te plošče oziroma deske so večinoma neobdelane in so zelo trpežne. Prednost pred gotovim parketom je v njihovi daljši življenjski dobi. Uporabljamo ga lahko kar 50 od 100let.

Masivni parket je izdelan iz enega neprekinjenega sloja, ki nima ločenega obrabnega sloja. Deske so narejene v enakih velikostih, njihove površine so večinoma neobdelane, zato morate površinsko obdelavo opraviti sami. Debelina masivnega parketa je najmanj 10 mm – 15 mm, pogosto celo 20 mm.

Les je hidroskopski, kar pomeni, da »deluje«, je bolj prožen in »diha«. Razširi se, ko je v zraku preveč vlage, v suhem okolju pa se skrči, ker vlago sprošča. To pomeni, da morate biti stalno pozorni na sobno temperaturo in vlažnost. V nasprotnem primeru se bodo ob presuhem zraku lesene talne plošče skrčile (oblikovali se bodo spoji) in razširile v vlažnem okolju. Masivni parket ni primeren za talno gretje. Polaga pa se ga le z lepljenjem.

masivniparket

Prednosti masivnega parketa

 • Je razkošna vrsta lesa.
 • Deske so narejene iz trdega kosa lesa.
 • Tla lahko večkrat pobrusite in dogradite.
 • Ima daljšo življenjsko dobo in brezčasen videz.
 • Najdemo ga v različnih drevesnih vrstah, od svetle do temne, z različnimi vzorci.

Potrebujete dodatne informacije ali nasvet?

Veseli bomo tudi vašega klica.

Sandra Tibaut,

Parketarstvo in trgovina Tibaut

sandraface_krog3

Preberi še

Za optično večji prostor vinilno talno oblogo položimo v ribjo kost

Vinilna talna obloga je privlačna, funkcionalna in kakovostna alternativa tlom iz pravega lesa. Številni vzorci in barve bodo popestrili vaše prostore, najbolj pa bo izstopal vzorec ribje kosti, ki bo ...

Preberite več

Vinil ali laminat - katero talno oblogo izbrati?

Izbirate novo talno oblogo za svoj dom in ne veste katero izbrati: vinil ali laminat? Odločitev je pogosto stvar okusa, a tudi namen ima pri izbiri pomembno vlogo. Da se boste lažje odločili, vam v tem ...

Preberite več

Naravna čistila in izdelki za nego lesenih teras WOCA

Spomladi vaša terasa potrebuje nego in čiščenje. Dela se lahko lotite sami ali za to opravilo najamete strokovnjaka. Ne glede na to, kdo bo čistil vašo teraso, pa je pomembno, katera čistila in premaze ...

Preberite več