Nasveti

Plesen v stanovanju – vzroki za nastanek in vpliv na zdravje

Plesen v stanovanju oziroma našem bivalnem prostoru je huda nadloga, ki lahko negativno vpliva na naše zdravje in kakovost bivanja v njem. Različne plesni najdemo skoraj v vsakem prostoru, niso pa vse plesni nevarne. Kljub temu jih je priporočljivo čimprej odstraniti.

Plesen na steni nastane, ko se v prostoru dlje časa zadržuje prekomerna vlaga (80 % ali več). Le ta lahko nastane zaradi kuhanja, sušenja perila, umivanja ali nezadostnega prezračevanja. Pogosto razlog za plesen v stanovanju tudi slaba hidroizolacija, napake v konstrukciji ali gradbene nepravilnosti.

Plesen se razraste na trajno vlažnih površinah. Znaki plesni so temne lise na steni, robu banje, stropu. Lahko pa je skrita za pohištvom, tapetami, stenskimi oblogami ali v tleh in je sploh ne opazimo, zato je pomembno, da smo pozorni na neprijeten vonj v stanovanju, po katerem jo lahko prepoznamo.

Ko odkrijemo plesen v stanovanju, se po navadi lotimo odstranjevanja madežev. Sredstvo za odstranjevanje plesni omili težave, ne odstrani pa vzroka zanje. Da bi se plesni trajno znebili, je treba ugotoviti in odpraviti njen vzrok. Le z odpravo pravega vzroka se plesen ne bo več širila.

 

Vzroki za nastanek plesni v stanovanju

Vzroki za nastanek plesni v bivalnih prostorih so različni, nekatere smo našteli že zgoraj, tukaj pa si jih oglejmo podrobneje:

 • Nepravilno ogrevanje in prezračevanje stanovanja
  Da bo naše bivalno okolje zdravo je pomembno ustrezno prezračevanje. Višja kot je vlažnost, večja je nevarnost za nastanek plesni. Zato redno zračite svoje prostore, še posebej pozimi, da bo zrak v prostoru suh. Prav tako prezračite prostor po tuširanju, kopanju ali kuhanju. Relativna vlažnost v prostoru pozimi naj bo največ 55 % ali 65 %.
 • Razlitje vode
  Plesen je lahko posledica počene vodovodne cevi, razvije se lahko tudi, če voda vstopi skozi poškodovane zidove ali streho ali če se visoka vlažnost v prostorih kondenzira.
 • Slaba toplotna izolacija in neustrezno izsušeni prostori
  Plesen se pogosto pojavlja v starih stavbah, kjer zunanje stene nimajo ustrezne toplotne izolacije, kot tudi v novogradnjah, če prostori po opravljenih gradbenih delih niso ustrezno izsušeni.

 

Kako se izogniti nastanku plesni?

Vzroki za nastanek plesni so torej zelo različni, ampak je vsem skupna – preveč vlage. Da bo možnosti za nastanek plesni čim manj, z vami delimo naslednja priporočila:

 • izogibajte se vgradnji pohištva na zunanjih hladnih stenah in na ta način preprečite nastanek kondenzacije;
 • bodite previdni pri prezračevanju hladnih kletnih prostorov, ko je zunanja klima topla in vlažna;
 • v starih stavbah brez izolacije, zamenjajte okna, ki dobro tesnijo ter razmislite o konceptu prezračevanja;
 • po možnosti sušite perilo na balkonu in ne nad radiatorjem;
 • izogibajte se popolnemu izklopu ogrevanja, ko za dlje časa zapustite hišo ali stanovanje. Na ta način z elektriko praviloma ne boste privarčevali, saj je za ponovno ogrevanje prostora potrebno več energije, poleg tega se bo v prostoru s hladnim zrakom prej razvila plesen.

 

Vpliv plesni na zdravje

Rast plesni v zaprtih prostorih predstavlja tudi veliko tveganje za zdravje in ima lahko dražeč in alergičen učinek. Ko plesen raste, v zrak vstopajo spore, celice in organske spojine, ki proizvajajo alergene, mikotoksine in bakterije. Nekateri od teh so lahko strupeni, zlasti za posameznike, ki so nanje občutljivi.
Študije so pokazale povezavo med izpostavljenostjo plesni in težavami z dihali, glavoboli, utrujenostjo, težavami s spanjem, prebavnimi težavami, pri čemer so še posebej ogroženi ljudje z oslabljenim imunskim sistemom, alergiki, dojenčki, otroci, starejši, nosečnice, osebe z respiratornimi težavami ali nekaterimi drugimi bolezni.

Plesen-v-stanovanju-Parketarstvo_Tibaut
Vir fotografije: https://www.expertinstitute.com/
plesen_v_stanovanju_parketarstvo_tibaut

Imate težave s plesnijo?

V podjetju Parketarsto Tibaut nudimo storitev meritve vlage v prostoru in izsuševanja prostorov – novogradenj in starejših objektov.

Pokličite nas, z veseljem vam bomo pomagali.

040 463 340

Sandra Tibaut,

Parketarstvo in trgovina Tibaut

sandraface_krog3

Preberi še

Kateri les izbrati za zunanjo teraso

Les je daleč najbolj priljubljen material za zunanjo talno oblogo. Podlaga iz lesa ustvarja prijeten občutek, toplino, dolgoletno udobje in ustreza prav vsakemu slogu in ambientu. Lesena terasa vam bo ...

Preberite več

Naravna čistila in izdelki za čiščenje notranjih lesenih talnih oblog WOCA

Kakovostna naravna čistila za nego notranjih lesenih talnih oblog - oljenega ali voskanega parketa in laminata, bodo vaša tla očistila madežev, jih zaščitila pred poškodbami in jim podaljšala ...

Preberite več

Kako položiti parket - plavajoče ali z lepljenjem

Glede načina polaganja parketa se pojavljajo mnoga vprašanja, še posebej, kadar želite pod talne obloge položiti tudi talno gretje. V članku vam bomo prikazali razliko med plavajočim in lepljenim ...

Preberite več