Nasveti

Pluta kot naravna talna obloga

Pluta za tla je v uporabi že desetletja, danes pa zaradi dejstva, da je pluta zeleni obnovljivi vir, kjer pri pridobivanju ne iztrebljajo tropskih ali drugih gozdov, postaja vse bolj priljubljena izbira. Trajnost je danes glavno gonilo pri načrtovanju in gradnji stavb. Arhitekti, gradbeniki in projektanti ki iščejo zelene gradbene materiale, ki podpirajo trajnostne cilje, pogosto uporabljajo pluto. Z uporabo plute kot toplotnega izolatorja povečajo energetsko učinkovitost stavbe in zmanjšajo stroške ogrevanja in hlajenja.

Pluto pridobivajo iz lubja plutastega hrasta. Lubje občasno pobirajo iz živih dreves zasajenih v nasadih za komercialne namene. Nabrano lubje v tovarnah segrejejo na izjemno visoke temperature, pri čemer sprosti naravna veziva in ga stisnejo v bloke. Pluta, ki se uporablja za talno oblogo, prihaja v večjem delu iz Španije in Portugalske pokrajine Algarve. Portugalska pluta je po navadi najbolj kakovostna zaradi kombinacije stabilnih vremenskih razmer, rodovitne zemlje in toplih temperatur.

Pluta, naravni material, ki pozitivno vpliva na vaše zdravje in dobro počutje

Pluta je naravni material, ki nudi prijetno in varno bivanje, pri hoji pa udobje. Je mehkejša kot laminat in topla, zato je hoja po njej prijetna, še posebej, če imate v hiši majhne otroke, ki tudi pozimi radi hodijo bosi. Prav zato talne obloge iz plute najdemo v vrtcih in šolah. Primerna je za tla v domači kuhinji in v drugih prostorih, kjer ste veliko na nogah. Z mehkejšo talno oblogo se boste izognili bolečinam v križu, ki so mnogokrat razlog v pretrdi talni oblogi.

Uporaba plute za tla je tudi varna za vaše zdravje, saj ne vsebuje nevarnih kemikalij, kar dokazujejo različni certifikati kakovosti in izdelava v skladu z najvišjimi standardi.

Kakovost talne obloge iz plute je enakovredna kakovosti parketa

Po odpornosti proti obrabi se pluta lahko primerja s parketom. Pluta je obdelana s posebnim postopkom segrevanja granulatov zmlete plutovine in stiskanja pod visokim pritiskom, ki zrna plute med seboj trdno poveže. Umetni dodatki za boljšo obstojnost niso dodani.

Trpežna tla iz plute s privlačnimi dekorji v vseh prostorih

Zaradi vse večje priljubljenosti talnih oblog iz plute jo nameščamo skoraj v vseh prostorih naših domov. Plutovina je primerna talna obloga za vsak prostor v hiši, tako kuhinjo, dnevno sobo, hodnik, kot tudi pisarno. Pomembo je, da je dobro položena, pravilno polakirana in zaščitena s tesnilnimi premazi. Mit, da je pluta primerna le za spalnico, že dolgo ne drži več.

Tla iz plute niso le mehka in lepa na pogled, so tudi zelo trpežna in odporna na velike obremenitve in se odlično obnesejo tudi v vlažnih prostorih, kot je kopalnica. Vsekakor pa je ob tem dobro poznati njene določene značilnosti, da bi sprejeli premišljeno odločitev, v kateri prostor in pod kakšnimi pogoji jo namestiti. Pluta ni primerna za domove, kjer imate hišne ljubljenčke, mačke ali pse, saj jo njihovi krempeljčki lahko poškodujejo. Da bi preprečili poškodbe se je potrebno izogibati prestavljanju težkih in večjih kosov pohištva. Pod nogami težkih omar se lahko v pluti pojavijo vdrtine in razpoke.

Polaganje plute

Tla iz plutovine je mogoče nanesti na skoraj katero koli talno podlago, je pa izredno pomembno, da so tla pred nanosom plute ravna. Plošče iz plute polagalec talne obloge zalepi ali položi plavajoče na ravna tla.

Polaganje plošč iz plute je preprosto, a je pomembno, da vam pri tem pomaga strokovnjak. Pred nameščanjem je potrebno tla z izravnalno maso izravnati. Pri neravnih ali slabo izravnanih tleh se nepravilnosti tal »preslikajo« skozi pluto. Pluta se lahko polaga tudi plavajoče.

Prednosti plute, kot talne obloge

 • Pluta je mehka talna obloga, ki daje občutek topline in domačnosti.
 • Je zelo odporna in trpežna.
 • Je naravni material.
 • Na voljo je v več odtenkih (krem, rjava, naraven vzorec).
 • Je odličen zvočni in toplotni izolator.
 • Tla iz plute je preprosto položiti – z lepljenjem ali plavajoče.
 • Primerna je za vse prostore, tudi kopalnico in kuhinjo.
 • Enostavno jo je vzdrževati.
 • Pluta je vodoodporna in absorbira malo vode, zato so iz nje izdelovali zamaške za steklenice.

Slabosti plute, kot talne obloge

 • Pluta je dovzetna za poškodbe (padci težkih predmetov, kremplji domačih živali, ostri predmeti, visoke pete).
 • Na soncu lahko obledi.
 • Ni primerna za domače živali.
 • Pluta ni primerna za prostore z visoko vlago, saj se plošče lahko razbarvajo, napihnejo ali zvijejo.

Vzdrževanje in čiščenje tal iz plute

 

Ob pravilni vgradnji tal iz plute z več plastmi kakovostnega tesnila, ki pluto varujejo pred madeži, poškodbami in vlago, je pluto razmeroma enostavno negovati in vzdrževati. Potrebno je redno pometanje in sesanje, da odstranite morebitne dele umazanije, ki bi jo lahko odrgnili ali poškodovali (tako je pravzaprav pri skoraj vsaki naravni talni oblogi). V kolikor se vam zgodi nesreča in tla polijete s tekočino, je pomembo, da tla takoj obrišete. Tako boste preprečili obarvanje plute ali dvigovanje plošč (kadar gre za večji izliv).

Priporočamo vam, da pluto strokovnjak občasno zbrusi, prelakira in premaže s tesnilnim premazom, tako boste podaljšali življenjsko dobo vaših tal in jim povrnili sijaj. Od debeline materiala je odvisno, kolikokrat lahko brušenje ponovite.

Dobrodošli, da nas pokličete ali nam pišete in z veseljem vam bomo odgovorili na vprašanja o pluti ali drugih talnih oblogah.

Naraven videz plute v jedilnici
Naraven videz plute v jedilnici

Potrebujete dodatne informacije ali nasvet?

Veseli bomo tudi vašega klica.

Sandra Tibaut,

Parketarstvo in trgovina Tibaut

sandraface_krog3

Preberi še

Sušenje estrihov

Pred polaganjem talnih oblog, pa naj bodo iz parketa ali vinila je potrebo tla ustrezno pripraviti in estrihe popolnoma izsušiti. Talne obloge položene na mokre estrihe bo težko lepiti in bodo odstopale, v ...

Preberite več

Kako položiti parket - plavajoče ali z lepljenjem

Glede načina polaganja parketa se pojavljajo mnoga vprašanja, še posebej, kadar želite pod talne obloge položiti tudi talno gretje. V članku vam bomo prikazali razliko med plavajočim in lepljenim ...

Preberite več

Katere so prednosti lesenih teras

Ustvarja udoben ambient na vrtu Lesena terasa, ki jo uporabljamo kot »zunanjo« dnevno sobo, daje občutek topline in domačnosti. Nizki stroški vzdrževanja Strokovno nameščena terasa iz ...

Preberite več