Pluta kot naravna talna obloga

Pluta, ki se uporablja za talno oblogo, prihaja v večjem delu iz Španije in Portugalske pokrajine Algarve.  Portugalska pluta je po navadi najbolj kakovostna zaradi kombinacije stabilnih vremenskih razmer, rodovitne zemlje in toplih temperatur. Pridobiva se iz lubja plutastega hrasta.

Tla iz plutovine v vseh prostorih

Tla iz plutovine je mogoče nanesti na skoraj katero koli talno podlago, je pa izredno pomembno, da so tla pred nanosom plute ravna. Plošče iz plute polagalec talne obloge zalepi na ravna tla s primernim lepilom ter jih nato trikrat lakira z ustreznim lakom.

Plutovina je primerna talna obloga za vsak prostor v hiši, tako kuhinjo, dnevno sobo, hodnik, kot tudi pisarno. Mit, da je primerna le za spalnico, ne drži. Tla iz plute niso le mehka in lepa na pogled, so tudi zelo trpežna in odporna na velike obremenitve in se odlično obnesejo tudi v vlažnih prostorih, kot je kopalnica.

Kakovost plute je enakovredna kakovosti parketa

Po odpornosti proti obrabi se pluta lahko primerja s parketom. Pluta je obdelana s posebnim postopkom segrevanja granulatov zmlete plutovine in stiskanja pod visokim pritiskom, ki zrna plute med seboj trdno poveže. Umetni dodatki za boljšo obstojnost niso dodani.

Polaganje plute

Polaganje plošč iz plute je preprosto, a je pomembno, da vam pri tem pomaga strokovnjak. Pred nameščanjem je potrebno tla z izravnalno maso izravnati.  Pri neravnih ali slabo izravnanih tleh se nepravilnosti tal »preslikajo« skozi pluto. Pluta se lahko polaga tudi plavajoče.

Prednosti plute, kot talne obloge

  • Pluta je naravni material.
  • Je mehka talna obloga, ki daje občutek topline in domačnosti.
  • Je zelo odporna in trpežna.
  • Na voljo v več odtenkih (krem, rjava, naraven vzorec).
  • Je odličen zvočni in toplotni izolator.
  • Tla iz plute je preprosto položiti – z lepljenjem ali plavajoče.
  • Primerna za vse prostore, tudi kopalnico in kuhinjo
  • Enostavno jo je vzdrževati.

Dobrodošli, da nas pokličete ali nam pišete in z veseljem vam bomo odgovorili na vprašanja o pluti ali drugih talnih oblogah.

Naraven videz plute v jedilnici
Naraven videz plute v jedilnici

Potrebujete dodatne informacije ali nasvet?

Veseli bomo tudi vašega klica.

Sandra Tibaut,

Parketarstvo in trgovina Tibaut

sandraface_krog3

Preberi še

Protokol priprave tal pri polaganju parketa in vinila

Z vami delimo napotke za pripravo tal pred polaganjem parket ali vinila. Polaganje poteka po treh korakih: priprava tal oziroma estriha in vgradnja ogrevalnih cevi, 21 dnevno mirovanje in sušenje estriha ...

Preberite več

Ali so vinilna tla škodljiva zdravju?

Vinilna tla zaradi svoje funkcionalnosti in enostavnosti vzdrževanja postajajo vedno bolj priljubljena, a se pri kupcih poraja vprašanje ali so zaradi svoje sestave škodljiva? Nekatera vinilne obloge, še ...

Preberite več

Bambus - okolju prijazna in stabilna talna obloga

Ste vedeli, da se trdnost bambusa kosa s kovinskimi palicami in je zato primeren tudi za talno oblogo? Ne le, da tla iz bambusa izgledajo plemenito in harmonično, so tudi stabilna, zelo trdna, vzdržljiva ...

Preberite več