Pluta kot naravna talna obloga

Pluta, ki se uporablja za talno oblogo, prihaja v večjem delu iz Španije in Portugalske pokrajine Algarve.  Portugalska pluta je po navadi najbolj kakovostna zaradi kombinacije stabilnih vremenskih razmer, rodovitne zemlje in toplih temperatur. Pridobiva se iz lubja plutastega hrasta.

Tla iz plutovine v vseh prostorih

Tla iz plutovine je mogoče nanesti na skoraj katero koli talno podlago, je pa izredno pomembno, da so tla pred nanosom plute ravna. Plošče iz plute polagalec talne obloge zalepi na ravna tla s primernim lepilom ter jih nato trikrat lakira z ustreznim lakom.

Plutovina je primerna talna obloga za vsak prostor v hiši, tako kuhinjo, dnevno sobo, hodnik, kot tudi pisarno. Mit, da je primerna le za spalnico, ne drži. Tla iz plute niso le mehka in lepa na pogled, so tudi zelo trpežna in odporna na velike obremenitve in se odlično obnesejo tudi v vlažnih prostorih, kot je kopalnica.

Kakovost plute je enakovredna kakovosti parketa

Po odpornosti proti obrabi se pluta lahko primerja s parketom. Pluta je obdelana s posebnim postopkom segrevanja granulatov zmlete plutovine in stiskanja pod visokim pritiskom, ki zrna plute med seboj trdno poveže. Umetni dodatki za boljšo obstojnost niso dodani.

Polaganje plute

Polaganje plošč iz plute je preprosto, a je pomembno, da vam pri tem pomaga strokovnjak. Pred nameščanjem je potrebno tla z izravnalno maso izravnati.  Pri neravnih ali slabo izravnanih tleh se nepravilnosti tal »preslikajo« skozi pluto. Pluta se lahko polaga tudi plavajoče.

Prednosti plute, kot talne obloge

  • Pluta je naravni material.
  • Je mehka talna obloga, ki daje občutek topline in domačnosti.
  • Je zelo odporna in trpežna.
  • Na voljo v več odtenkih (krem, rjava, naraven vzorec).
  • Je odličen zvočni in toplotni izolator.
  • Tla iz plute je preprosto položiti – z lepljenjem ali plavajoče.
  • Primerna za vse prostore, tudi kopalnico in kuhinjo
  • Enostavno jo je vzdrževati.

Dobrodošli, da nas pokličete ali nam pišete in z veseljem vam bomo odgovorili na vprašanja o pluti ali drugih talnih oblogah.

Naraven videz plute v jedilnici
Naraven videz plute v jedilnici

Potrebujete dodatne informacije ali nasvet?

Veseli bomo tudi vašega klica.

Sandra Tibaut,

Parketarstvo in trgovina Tibaut

sandraface_krog3

Preberi še

Protokol priprave tal pri polaganju parketa in vinila

Z vami delimo napotke za pripravo tal pred polaganjem parket ali vinila. Polaganje poteka po treh korakih: priprava tal oziroma estriha in vgradnja ogrevalnih cevi, 21 dnevno mirovanje in sušenje estriha ...

Preberite več

Kakšna je razlika med dvoslojnim in troslojnim gotovim parketom

Dvoslojni gotov parket je narejen iz dveh slojev lesa – obrabnega sloj in podloge. Obrabna plast je vidna površina in je sestavljena iz trdega, optično še posebej lepega lesa. Naj kakovostnejša in ...

Preberite več

Parket v kuhinji - da ali ne

Kuhinja je ena najpomembnejših prostorov v hiši. Za mnoge kuhinja ni samo shranjevanje hrane in pripravljanje obrokov. Je veliko več. Je prijetno središče družinskega življenja. Vse bolj priljubljen je ...

Preberite več