Parket in hišni ljubljenčki

Mnogi lastniki hišnih ljubljenčkov, psov in mačk se sprašujejo ali je parket primerna talna obloga. Štirinožni ljubljenčki se morajo počutiti udobno, tla pa se ne smejo poškodovati.

Kombinacija parketa in muck je skoraj vedno neškodljiva. Kombinacija parketa in večjih psov pa je omejena. Potrebno je izbrati tako vrsto parketa in površinsko obdelavo, da ne bo prihajalo do poškodb.

Oljen ali lakiran parket za živalske krempeljčke

Parket je mucam prijazna talna obloga. Mačje tačke prask na parketu ne puščajo, nasprotno od pasjih krempeljčkov, še posebej večjih psov, ki parket lahko poškodujejo. Če imate psa, predlagamo, da izberete oljen parket. Oljen parket je enostavnejše negovati, kot lakiranega, manjše praske je mogoče sanirati. Lakiran parket je občutljivejši. Pomembna je tudi izbira lesne vrste. Najprimernejši je hrastov parket, zaradi svoje trdnosti.

Hrup na parketu, ki ga povzročajo psi

Psi načeloma povzročajo več hrupa, kot muce. Gibanje psa po parketu povzroča nekaj hrupa, še posebej če je parket položen plavajoče. Ljubitelji psov običajno hrup sprejmejo, tisti, ki jih moti, pa lahko dele tal, kjer se pes pretežno giblje, prekrijejo s preprogo. Preproga je tako hkrati tudi dekorativni element v stanovanju.

Lulanje mladičkov po parketu

Mladičkom, ki še nimajo popolnega nadzora nad telesnimi funkcijami, tudi uriniranjem, se lahko pripeti nesreča. Če se polulajo na parket, je pomembno, da parket čim prej obrišite, da urin ne prodre v lesena tla. Tako bodo poškodbe, ki se kažejo kot črne lise, manjše.

Pasja dlaka in parket

Dotaknimo se še vprašanja dlake in parketa pri hišnih ljubljenčkih. S parketa je dlake enostavno odstraniti in hitreje kot s preproge. Pri tem vam učinkovito pomaga komplet krp za čiščenje dlak iz parketa ENJO.

Parket in varnost živali

Pomembno je poudariti, da pri lakiranem parketu temperamentnemu pesu lahko zdrsne. Morda se mlademu psu zdi super, da lahko parket uporablja za dodatno igralno površino. Stari psi, ki imajo težave z ravnotežjem ali na splošno z gibanjem, postanejo na drsečem parketu še bolj negotovi.
Pred nakupom parketa je pomembno razmisliti, katerim zahtevam mora ustrezati talna obloga. Najbolje je, da se natančno seznanite o različnih vrstah parketa-lesa ter njihovimi lastnostmi.

Oglejte si našo ponudbo parketa in ostalih talnih oblog in izberite pravo zase in vašega hišnega ljubljenčka.

Potrebujete dodatne informacije ali nasvet?

Veseli bomo tudi vašega klica.

Sandra Tibaut,

Parketarstvo in trgovina Tibaut

sandraface_krog3

Preberi še

Vzdrževanje oljenih lesenih talnih oblog

KAKO VZDRŽEVATI OLJENE LESENE TALNE OBLOGE? Dobri skrbniki doma vedo, da oljena lesena tla potrebujejo redno nego. Življenjsko dobo oljene lesene površine boste podaljšali z vzdrževalnim oljem ali oljem ...

Preberite več

Protokol priprave tal pri polaganju parketa in vinila

Z vami delimo napotke za pripravo tal pred polaganjem parket ali vinila. Polaganje poteka po treh korakih: priprava tal oziroma estriha in vgradnja ogrevalnih cevi, 21 dnevno mirovanje in sušenje estriha ...

Preberite več

Vidni ali skriti način vijačenja lesenih teras

Les je daleč najbolj priljubljen material za zunanje talne obloge. Podlaga iz lesa ustvarja občutek domačnosti in ustreza vsakemu slogu in ambientu. V našem razstavno-prodajnem salonu lahko izbirate med ...

Preberite več