Nasveti

Parket in hišni ljubljenčki

Mnogi lastniki hišnih ljubljenčkov, psov in mačk se sprašujejo ali je parket primerna talna obloga. Štirinožni ljubljenčki se morajo počutiti udobno, tla pa se ne smejo poškodovati.

Kombinacija parketa in muck je skoraj vedno neškodljiva. Kombinacija parketa in večjih psov pa je omejena. Potrebno je izbrati tako vrsto parketa in površinsko obdelavo, da ne bo prihajalo do poškodb.

Oljen ali lakiran parket za živalske krempeljčke

Parket je mucam prijazna talna obloga. Mačje tačke prask na parketu ne puščajo, nasprotno od pasjih krempeljčkov, še posebej večjih psov, ki parket lahko poškodujejo. Če imate psa, predlagamo, da izberete oljen parket. Oljen parket je enostavnejše negovati, kot lakiranega, manjše praske je mogoče sanirati. Lakiran parket je občutljivejši. Pomembna je tudi izbira lesne vrste. Najprimernejši je hrastov parket, zaradi svoje trdnosti.

Hrup na parketu, ki ga povzročajo psi

Psi načeloma povzročajo več hrupa, kot muce. Gibanje psa po parketu povzroča nekaj hrupa, še posebej če je parket položen plavajoče. Ljubitelji psov običajno hrup sprejmejo, tisti, ki jih moti, pa lahko dele tal, kjer se pes pretežno giblje, prekrijejo s preprogo. Preproga je tako hkrati tudi dekorativni element v stanovanju.

Lulanje mladičkov po parketu

Mladičkom, ki še nimajo popolnega nadzora nad telesnimi funkcijami, tudi uriniranjem, se lahko pripeti nesreča. Če se polulajo na parket, je pomembno, da parket čim prej obrišite, da urin ne prodre v lesena tla. Tako bodo poškodbe, ki se kažejo kot črne lise, manjše.

Pasja dlaka in parket

Dotaknimo se še vprašanja dlake in parketa pri hišnih ljubljenčkih. S parketa je dlake enostavno odstraniti in hitreje kot s preproge. Pri tem vam učinkovito pomaga komplet krp za čiščenje dlak iz parketa ENJO.

Parket in varnost živali

Pomembno je poudariti, da pri lakiranem parketu temperamentnemu pesu lahko zdrsne. Morda se mlademu psu zdi super, da lahko parket uporablja za dodatno igralno površino. Stari psi, ki imajo težave z ravnotežjem ali na splošno z gibanjem, postanejo na drsečem parketu še bolj negotovi.
Pred nakupom parketa je pomembno razmisliti, katerim zahtevam mora ustrezati talna obloga. Najbolje je, da se natančno seznanite o različnih vrstah parketa-lesa ter njihovimi lastnostmi.

Oglejte si našo ponudbo parketa in ostalih talnih oblog in izberite pravo zase in vašega hišnega ljubljenčka.

Potrebujete dodatne informacije ali nasvet?

Veseli bomo tudi vašega klica.

Sandra Tibaut,

Parketarstvo in trgovina Tibaut

sandraface_krog3

Preberi še

V čem se razlikuje masivni parket od gotovega parketa?

Parket je zaradi svoje trpežnost in dolge življenjske dobe zelo priljubljena talna obloga. Izbirate lahko med različnimi vrstami parketa in načini polaganja. V članku vam bomo predstavili razliko med ...

Preberite več

Kakšne notranje stopnice so najprimernejše za vaš dom?

Gradite novo hišo ali načrtujete prenovo doma in iščete primerne notranje stopnice? Notranje stopnice se razlikujejo glede na razpoložljivost prostora, razmerje naklona in število pohodnih ploskev, zato ...

Preberite več

Parket in hišni ljubljenčki

Mnogi lastniki hišnih ljubljenčkov, psov in mačk se sprašujejo ali je parket primerna talna obloga. Štirinožni ljubljenčki se morajo počutiti udobno, tla pa se ne smejo poškodovati. Kombinacija ...

Preberite več