Ali so vinilna tla škodljiva zdravju?

Vinilna tla zaradi svoje funkcionalnosti in enostavnosti vzdrževanja postajajo vedno bolj priljubljena, a se pri kupcih poraja vprašanje ali so zaradi svoje sestave škodljiva?

Nekatera vinilne obloge, še posebej tiste starejše, vsebujejo mehčala – ftalate, ki škodujejo zdravju. Sodobne vinilne talne obloge vrhunskih proizvajalcev so izdelane iz visokokakovostnih sestavin, ki zdravju ne škodujejo.

Vinila tla so narejena iz polivinilklorida (PVC), ki je brez dodatka mehčal zelo trd in krhek ter zato neuporaben za tehnično uporabo. Upogljivost in prožnost dosežejo z dodajanjem različnih mehčal, kot so ftalati ali njegovih sodobnejših nadomestkov, ki zdravju niso škodljivi.

Kaj so ftalati in kako vplivajo na naše zdravje

Ftalati so estri ftalne kisline in alifatskih alkoholov. So hlapne tekočine, ki jih dodajajo polimerom v plastičnih masah, da povečajo njihovo gibljivost. Imenujemo jih tudi mehčala oziroma plastifikatorji. Nekatera podjetja ftalate uporabljajo kot topila v parfumih, pesticidih, pri izdelavi lakov za nohte, lepil in barv.

Ftalati so hormonski motilci, nekateri izmed njih so kancerogeni. Ftalati, ki se nahajajo v PVC izdelku, izhlapevajo kar celo njegovo življenjsko dobo, čeprav nekateri trdijo drugače. Le to je za zdravje zelo škodljivo.

Previdno pri izbiri in menjavi PVC talne obloge

Vinil se pogosto uporablja v vrtcih, domovih za ostarele, šolah, telovadnicah, domačih kuhinjah. Koto smo ugotovili, so nekateri mehčalci v PVC oblogah škodljivi za naše zdravje, zato je previdnost pri izbiri prave vinilne talne obloge zelo pomembna. Vinilne obloge, ki jih kupujete, naj ne vsebujejo ftalatov.

Zagotovo lahko trdimo, da stare PVS obloge iz 70.ih in 80.ih let prejšnjega stoletja vsebujejo ftalate – mehčalce, ki še danes škodujejo našemu telesu. Se spomnite nenavadnih vonjav na šolskih hodnikih? Vdihavali smo nevarne ftalate, ki se je izločal iz PVC tal.

Posebno previdnost priporočamo tudi pri odstranjevanju stare talne obloge, saj se pri tem lahko sproščajo nevarni toksini, katerih posledice so neplodnost in rakava obolenja.

Sodobne zdrave vinilne talne obloge

Po množičnem padcu prodaje talnih oblog iz PVC in naraščajočo okoljsko in zdravstveno ozaveščenostjo so začeli proizvajalci talnih oblog proizvajati zdravju prijaznejši vinil. Tako so klasične PVC talne obloge  in vinil doživele obsežne spremembe v sestavini in proizvodnji.

Danes sodobne vinilne talne obloge vrhunskih proizvajalcev zdravju niso škodljive. Izdelane so iz visokokakovostnih sestavin, mehčalec ftalat so boljše proizvodnje nadomestile z mehčalcem Mesamoll, ki je iz naravne gume in je zdravju prijazen.

Na marsikatero snov v okolici nimamo vpliva, imamo pa vpliv pri odločitvi nakupa zdravju prijazne talne obloge. Čeprav boste za vinil z naravnimi mehčalci odšteli nekoliko več denarja, vedite, da ste naredili nekaj koristnega za svoje zdravje in okolje.

Potrebujete dodatne informacije ali nasvet?

Veseli bomo tudi vašega klica.

Sandra Tibaut,

Parketarstvo in trgovina Tibaut

sandraface_krog3

Preberi še

Protokol priprave tal pri polaganju parketa in vinila

Z vami delimo napotke za pripravo tal pred polaganjem parket ali vinila. Polaganje poteka po treh korakih: priprava tal oziroma estriha in vgradnja ogrevalnih cevi, 21 dnevno mirovanje in sušenje estriha ...

Preberite več

Katere so prednosti lesenih teras

Ustvarja udoben ambient na vrtu Lesena terasa, ki jo uporabljamo kot »zunanjo« dnevno sobo, daje občutek topline in domačnosti. Nizki stroški vzdrževanja Strokovno nameščena terasa iz ...

Preberite več

Kakšna je razlika med dvoslojnim in troslojnim gotovim parketom

Dvoslojni gotov parket je narejen iz dveh slojev lesa – obrabnega sloj in podloge. Obrabna plast je vidna površina in je sestavljena iz trdega, optično še posebej lepega lesa. Naj kakovostnejša in ...

Preberite več