Nasveti

Vzdrževanje oljenih lesenih talnih oblog

KAKO VZDRŽEVATI OLJENE LESENE TALNE OBLOGE?

Dobri skrbniki doma vedo, da oljena lesena tla potrebujejo redno nego. Življenjsko dobo oljene lesene površine boste podaljšali z vzdrževalnim oljem ali oljem za nego parketa. Kakovostna olja parket oživijo, osvežijo njegov izgled, les nahranijo in zaščitijo pred poškodbami. Olja na parketu naredijo zaščitni vodotesni sloj, ki les zaščitijo tudi v globino. Oljenje parketa je potrebno, ko se pojavijo sledi obrabe, ki jih ni mogoče odstraniti s čistilom za oljene površine.

 

Oljenje parketa lahko opravite kar sami z valjčkom, bombažno krpo ali čopičem. Kljub temu priporočamo, da oljenje opravi za to usposobljen parketar, ki bo poskrbel, da bo nanos enakomeren in s tem zagotovil najboljšo možno zaščito. Pri nanosu olja se neizkušeni osebi lahko zgodi, da je na določenih mestih nanos debelejši, tam se zato prej vidijo praske in odrgnine.

 

Za vas smo pripravili 6 priporočil, kako ravnati s sveže oljenim parketom, da bo njegova obstojnost daljša.

 

  1. Po parketu ne hodite s čevlji

V izogib globokim praskam in odrgninam priporočamo, da po parketu ne hodite obuti. V kolikor se temu ne morate izogniti, je pomembo, da ste bolj pazljivi vsaj dva tedna po oljenju. S čevlji lahko prinesete drobne kamenčke in pesek, ki bi poškodovali zaščitni sloj. Prav tako parket poškodujejo visoke pete. Pred prostorom, v katerem je parket, priporočamo uporabo predpražnika.

 

  1. Pohištvo nameščajte previdno

Pohištvo previdno namestite šele po sedmih dneh po oljenju. Pri tem pazite, da ga ne vlečete po tleh, saj bi lahko na mestih ostale vidne raze. Priporočamo, da na spodnjo stran nog stolov, miz in predmetov, ki jih pogosto premikate, nalepite klobučevinaste ščitnike. Pod stole na tekalnih kolescih namestite ustrezne podloge za stole. Tako boste podaljšali življenjsko dobo parketa in njegov lep izgled.

 

  1. Suho in mokro čiščenje sveže oljenega parketa z mehkimi krpami

Šele po 4-ih tednih od oljenja parketa lahko oljena lesena tla pričnete čistiti z vodo in s kakovostnimi ter izključno s čistili za lesene obloge. Pred tem pa le z mehko krpo ali sesalnikom za prah z mehkim nastavkom. Parketa nikdar ne drgnite s krtačami ali močnimi čistilnimi sredstvi, saj bi oljeno površino poškodovali, vlaga in prah bi tako prodrla do lesa in izničila njegovo zaščitno vlogo.

 

Mi priporočamo čistilo za oljene površine WOCA Natural Soap, ki ga lahko kupite v našem razstavno prodajnem salonu v Trzinu.

 

  1. Pazite na vlago in mokre madeže

Oljena tla ne smejo biti trajno izpostavljena vlagi in vodi, saj le to lesu škoduje. Prepogosto čiščenje parketa z vodo brez čistila za oljen parket osiromaši njegovo zaščitno funkcijo.

 

  1. Vzdrževanje ustreznih klimatskih razmer

Les je naravni material, na katerega vplivata tudi temperatura in vlaga v prostoru. Kadar ne zagotavljamo ustreznih klimatskih razmer – relativna zračna vlaga 50 % –  65 % – parket ne bo več tak kot ob vgradnji, temveč se lahko pokažejo neenakomerne in široke reže. Temperatura prostora naj bo čim bolj konstantna in sicer med 18°C in 20°C. Ustrezne klimatske razmere lahko dosežemo z uporabo vlažilnikov.

 

  1. Parket in talno ogrevanje

Pri talnem ogrevanju je pomembno, kakšen parket smo vgradili in ali smo upoštevali navodila polagalca o postopnem zviševanju temperature v prostoru. Zavedati se moramo, da se majhnim razpokam ne moremo povsem izogniti, kljub upoštevanju vseh navodil, kajti les je živ material, ki ga nikoli ne moremo povsem obvladati.

 

 

Potrebujete dodatne informacije ali nasvet?

Veseli bomo tudi vašega klica.

Sandra Tibaut,

Parketarstvo in trgovina Tibaut

sandraface_krog3

Preberi še

Plesen v stanovanju – vzroki za nastanek in vpliv na zdravje

Plesen v stanovanju oziroma našem bivalnem prostoru je huda nadloga, ki lahko negativno vpliva na naše zdravje in kakovost bivanja v njem. Različne plesni najdemo skoraj v vsakem prostoru, niso pa vse plesni ...

Preberite več

Certifikat bonitetne odličnosti Srebrna odličnost

Smo ponosni prejemniki certifikata bonitetne odličnosti Srebrna odličnost 2021, ki nam jo je podelila največja mednarodna bonitetna hiša na svetu Dun & Bradstreet. Z bonitetno odličnostjo podjetja ...

Preberite več

Kakšne notranje stopnice so najprimernejše za vaš dom?

Gradite novo hišo ali načrtujete prenovo doma in iščete primerne notranje stopnice? Notranje stopnice se razlikujejo glede na razpoložljivost prostora, razmerje naklona in število pohodnih ploskev, zato ...

Preberite več